Tietoa rakentamisesta

Kysy kivitaloista

Usein Kysyttyä

A . Mitä eroa on muuttovalmiilla ja avaimet käteen paketilla?

Muuttovalmius on häilyvä käsite eikä se takaa että talo olisi valmis. Avaimet käteen paketti taas tarkoittaa ettei pelkkään muuttovalmiuteen tyydytä. Avaimet käteen paketissa nekin osa-alueet, jotka voitaisiin tehdä myöhemmässä vaiheessa saatetaan valmiiksi.

B. Kuinka kauan rakennusluvan saamisessa kestää?

Rakennusluvan saamiseen menevä aika on kaupunkikohtainen ja riippuu sesongista. Parhaimmillaan luvan voi saada viikoissa, mutta pääkaupunkiseudulla usein puhutaan kuukausista.

C. Tee-se-itse rakentaminen vai avaimet käteen paketti?

Jos koet että muurauskauha ja kustannukset pysyy kädessä niin itse tekeminen on aina hieno vaihtoehto. Avaimet käteen toimituksen tavoitteena on tarjota laajempi palvelukokonaisuus ihmisille, jotka haluavat käyttää aikansa työntekoon, harrastuksiin tai perheelle. Yleinen trendi on keskittyä elämän osa-alueisiin, joihin on intohimoa ja osaamista.

D. Kuuluuko kivitalotoimitukseen suunnittelu?

Kyllä. Kivitalotoimitukseen kuuluu rakennesuunnittelu, sähkösuunnittelu, LVI suunnittelu sekä lattialämmityssuunnittelu. Kaikki suunnitelmat käydään huolella asiantuntijoiden sekä asiakkaan kanssa läpi, jotta ne ovat teknisesti korkeatasoiset ja vastaavat asiakkaan toiveita.

E. Kuka hakee rakennusluvan?

Rakennusluvan hakee aina kiinteistön eli tontin omistaja ja rakennushankkeeseen ryhtyvä. Rakennuslupa on henkilökohtainen lupa rakentaa tontille. Rakennusluvan hakemiseen tarvittavat materiaalit kokoaa kohteen pääsuunnittelija, joka on useimmiten kohteen arkkitehti. Kivitalokeskus auttaa tarvittaessa rakennuslupamateriaalin kokoamisessa.

F. Mitkä osa-alueet kuuluvat toimituksessa tilaajan vastuulle?

Tilaajan vastuulle kuuluvat kaikki henkilökohtaiset liittymäsopimukset kunnallistekniikan palveluntarjoajien kanssa. Lisäksi tilaaja vastaa rakennushankkeen lähtötiedoista eli arkkitehtisuunnittelusta, tontin tiedoista, maaperätutkimuksesta, mahdollisesta ääneneristysselvityksestä sekä liitoskohtalausunnosta. Jos Kivitalokeskuksen toimitus ei sisällä maatöitä, tilaaja vastaa maatyökokonaisuudesta, ulkopuolen LVIS asennuksista sekä liitostöistä.

G. Saako toimitukseen valita Noblessan keittiön?

Kyllä. Noblessan laadukkaat kiintokalusteet ovat osa toimitusta

H. Voiko kivitalon rapata heti?

Kivitalon voi rapata lähes välittömästi muuraustöiden päätyttyä. Jos rungossa on valuharkko- tai muita raskaita valurakenteita, rakennetta tulee kuivattaa kauemmin.

I. Kuinka usein minun tulee käydä työmaalla?

Työmaalla ei ole välttämätöntä käydä lainkaan, mutta ainahan se on mielenkiintoista havaita miten työt on edennyt ja oma koti valmistuu. Toimitus ei edellytä tilaajalta mitään toimenpiteitä työmaatyöskentelyn aikana.

J. Pitääkö asiakaan huolehtia telineistä tai siivouksesta?

Ei missään tapauksessa. Avaimet käteen ajatteluun kuuluu ettei asiakasta vaivata työmaatöillä.

K. Onko kaksikerroksinen kalliimpi kuin yksikerroksinen?

Hintaeroa voi olla rakenneosittain, mutta kokonaisuudessa hintaeroa ei ole. Kahteen kerrokseen rakennettaessa perustuksen pinta-ala pienenee vähentäen kustannuksia, mutta ylimääräinen välipohja syö edellä mainitun säästön.

L. Mistä voisin säästää ja mihin kannattaa panostaa?

Säästön kohteet kannattaa löytää varusteen tärkeyden kautta. Tarkastele taloon suunnittelemaasi varustelua ja aseta ne tärkeysjärjestykseen. Alhaisen käyttöasteen varusteet kuten tulisija ja sauna ovat tehokkaita säästön kohteita. Samoin poreammeet, kylpyammeet ja ontelolaattaparvekkeet ovat tehokkaita säästön kohteita. Sen sijaan parkettia vaihtamalla ei kustannuksia juuri heilutella.

M. Mikä lämmöntuottojärjestelmä on minulle sopivin?

Lämmöntuottojärjestelmä valitaan kohdekohtaisesti ja järjestelmän sopivuus määritellään lämmitystarpeen kautta. Suurin osa kivitaloista on maalämpökohteita.

N. Voiko Kivitalokeskus tehdä myös maatyöt?

Kyllä. Maatöiden sisällyttäminen laajaan kivitalopakettiin lisää talon rakennuttamisen helppoutta ja sujuvuutta. Maatöiden sisällyttäminen kokonaisuuteen edellyttää riittäviä lähtötietoja rakennuspaikasta sekä itse rakennuksesta.

O. Mitä tarkoittaa kiinteä hinta?

Kiinteä hinta on valitulle toimitussisällölle sovittu hinta. Kyseisellä hinnalla toimitus saatetaan valmiiksi ja luovutetaan tilaajalle.

P. Onko kivitalo kalliimpi kuin puutalo?

Kivitalon ja puutalon hintavertailuun lähdetään usein hieman erikoisesta suunnasta. Vaikka molemmat tuotteet täyttävät tehtävänsä eli ’suojan paukkuvia pakkasia vastaan’, kyseessä on kaksi erilaista tuotetta eri tuoteominaisuuksilla. Toimivana analogiana voidaan pitää saksalaisvalmisteisen ja japanilaisvalmisteisen auton vertailua. Saksalainen auto voi olla ajo-ominaisuuksiltaan parempi ja
yksityiskohtaisemmin varusteltu kun taas japanilainen auto voi olla tuotantotavasta johtuen edullisempi ja esim jälkikäteen varusteltavissa. Keskimäärin kivitalo on hieman puutaloa arvokkaampi.

Q. Valitsenko kivitalon vai puutalon?

Jos tavoitteena on valita halvin vaihtoehto, puutalo on toimiva ja vuosikymmeniä käytetty tuote. Jos taas arvostat laatua, säilyvää arvoa sekä turvallista runkorakennetta, valitse kivitalo.

R. Mitä Basson peruspakettiin kuuluu?

Peruspaketti sisältää teknisen suunnittelun sekä talon rakentamisen muuttokuntoon yhdessä sovitun sisällön mukaisesti. Maatyöt eivät kuulu peruspakettiin, mutta voidaan sisällyttää toimitukseen mikäli asiakas näin toivoo.

S. Kuinka kauan talon rakentaminen kestää?

Kivitaloa rakennetaan noin 9 – 12 kuukautta suunnitelmista riippuen. Paikalla muuratussa rungossa, työmaa-aika on pidempi kuin elementtirungossa.

Kysy lisää tai pyydä kivitalotarjous jo tänään?